Saturday 22 September 2012

Bactroban (mupirocin)

A tegnap esti 7 órás (kiadós, 140 ml) vacsora után hajnali 4-kor jelezte csak hogy éhes. Kilenc óra egyszuszra! Bár lehet, hogy még mindig a kortizol hatása alatt volt.

A tegnap mért 5560 g azt jelenti, hogy a napi minimum folyadékbeitel kívánalom 834 ml (bár a PHN szerint ezzel csak az első hat hétben érdemes foglalkozni). Ez hét etetésre osztva 120 ml, hatra pedig 140 (felkerekítve).

Etetés után pumpáltam, de már nem tudtam visszafeküdni aludni, mert nem hagy nyugodni a Bactroban (mupirocin) krém és annak hatása a szoptatásra. Ugyan a magyar IBCLC Laktációs Szaktanácsadó ajánlotta, de nem lennék én, ha nem olvasnék utána. Hol máshol? Gugli.

Az e-lactancia.org oldalán ugyan az szerepel róla, hogy biztonságos (not risky for BF or child), majd észrevetelként meg azt írja, hogy NE használjam a mellen vagy a mellmimbón. A gyártó (GlaxoSmithKline) honlapján pedig ez szerpel: The use of BACTROBAN ointment has not been studied in women who are pregnant or breastfeeding. Nos, ha nem vizsgálták, akkor ugye meg hogy lenne biztonságos. A krém mellékelt tájékoztatóján is az szerepel, hogy ha szoptatsz, keresd fel az orvosod mielőtt használnád. Minden gyógyszergyártó ezt mondja. Az orvos meg elküld a gyógyszerészhez, az meg azt mondja, hogy kérdezd meg az orvodos. Senki sem akar itt kérem felelősséget vállalni, ez a nagy büdös helyzet!

Tegnap este mertem csak bekenni a cicihegyeket (csípett is rendesen, hiába használtam leheletfinoman), de a kipumpált tejet nem mertem még odaadni Manónak.

Elküldtem hát 12 emilt ma reggel ide-oda (Academy of Breastfeeding Medicine, International Breastfeeding Centre, LLL, Friends of Breastfeeding, Mumslikeus, IBCLC), hátha valamelyikük  mond valami okosat is.

A szoptatas nem 'divat' errefelé, mindossze csak 33% próbálkozik meg vele, de hogy aztán mennyi marad meg mellette, azt már nem tudom. A védőnő szerint nem az a lényeg, hogy mit eszik a baba (milyen védőnő az ilyen!?!), hanem a szeretet. Szeretettel még nem lakott jól senki, tudtommal. Egészségmegőrzésre ugyan alalmas a LOVE, de sem fehérjéhez, sem szénhidráthoz, sem zsírhoz, sem ásványi anyagokhoz nem jut általa a szervezet. Hogy legyünk így nagyok!?

A védőnő (már látom, sajnos) csak arra jó, hogy megmérje a gyerek súlyat, másra alkalmatlan. Tegnap kérdeztem: gyakran hallom a gyereket fel-felköhögni az utóbbi 2-3 hétben, meg sűrűn nyel is utána, esetleg visszajön valami a tejecskéből, meg hogy mostanában 'kattog, ropog' a gyerek feje bal oldalt meg a feje tetején (érezni is lehet, ezt naponta egy-kétszer szokta csinalni, de nem igazán látom az állkapcsát mozogni, ha esetleg azzal lenne összefüggésben), meg hogy a fején a koszmó terjed, már nem csak a homloka tetején van belőle, de a feje tetején is, sőt a jobb szemöldökén is (ő ugye 3-4 hete azt mondta, hogy nem kell vele foglakozni), hogy a baba arcocskáján száraz a bőr, a homlokán is, a jobb pofiján meg érdes, hogy amióta betöltötte a 3 hónapot (kedd) nagyon megváltozott, az alvás-evés ritmus felborult, nyűgösebb, nem köti le magát, erőltetett nyekergés szinte egész nap, így sem jó, úgy sem jó, sehogy nem jó, de nem sir, csak nyekeg, nyekereg. Most is mindenre azt válaszolta, amit szokott, nem kell aggodni.

Próbálunk gyerekorvoshoz (paediatrician) is bejutni, magán úton újabban, mert a közegészségügyben 3-4 hónap a várólista, hogy beszélhessünk, kérdezhessünk szakavatottól az oltásokkal kapcsolatban. A gyerekkórház magán rendelőjébe lehetetlen beletefonálni, hangpostára van állíta, vissza meg nem hívnak (három üzenet után sem). Talán nem kellett volna meghagynom, hogy az oltásokról akarunk kérdezni, vagy csak nem kell a pénz.

Apropó pénz. A legutóbbi háziorvosi vizit alkalmával, mikor is az oltásokkal kapcsolatos kérdésekkel bombáztuk az orvost, és közölte, hogy a vizit időtartama 15 perc, és a további kérdéseinkkel jöjjünk vissza egy másik időponttal, miközben a feltett kérdéseinkre a Wikipédián próbált választ találni (ott a jelenlétünkben!, és ez az új háziorvos, a régi a Google keresőt használta), a vizit díja 55-60 juró.

Apropó oltás(ok). Mindenki ködösít. Egyenes választ sehol se kaptunk. Ráadásul mutogatnak is. A védőnő: kérdezzem a háziorvost, a háziorvos: kérdezzem a gyerekorvost vagy a HSE-t (egészségügyi szolgáltatás végrehajtó), a gyerekorvos (telefonon): kérdezzem a háziorvost, a HSE (emilen): kérdezzem a háziorvost. Ismerős?

A mai terméshozam (13+5):
• 05:00 - 70 ml B + 70 ml J
• 11:30 - 50 ml B + 65 ml J
• 20:00 - 95 ml B + 120 ml J
Totál: 470 ml

No comments: